Pages

24 Mayıs 2013 Cuma

Cehennem Makineleri 1 - Mekanik Melek / Cassandra Clare


 

     Cassandra Clare'in Ölümcül Oyuncaklar serisinin bir de yan serisi var ki...Ölüp ölüp dirilmeye değer bir seri.

    Yazar,her kitabında daha da geliştiriyor kendini ve işkencelerine son hız devam ediyor.Şahsen bu seriyi okurken kendimden geçiyorum.Tamam,Ölümcül Oyuncaklar serisi de çok çok fena ama Cehennem Makineleri,beni alıp uçuruyor resmen.O yüzden bu kitaba doya doya yorum yapmak istiyorum.İlk kitabı Mekanik Melek'i ilk okuduğumda hiçbir şey anlamamıştım."Bu da ne böyle ?" diyordum.Ama sonra anladım ki ilk önce Ölümcül Oyuncalar serisini okumam lazımmış.Çünkü serilerde bir çok yeni kavram,dünyalar ve karakterler var.Bambaşka bir dünyaya alışmak biraz zor oldu ama daha sonra kopamadım.Mekanik Melek'i 2.defa okuduğumda adeta vuruldum.Yazarı o zaman kıskanmaya başladım.Hayal dünyası müthiş ! İnsanı için çekip,yalayıp yutuyor resmen. 


   Konusundan bahsetmek gerekirse ; Yine genç bir karakterimiz var ; Tessa Gray.Kendisi kitap kurdu,kendi halinde bir kız.Ağabeyinin yanına gitmek için İngiltere yolculuğu başlar.Fakat onu inanılmaz sırlar bekliyordur.Aslında sırların tam göbeğine gidiyor ama farkında değil tabii.Çünkü kendisini diğer herkes gibi normal biliyor.Londra'nın Aşağıdünya'sının ıssız sokaklarını vampirler,büyücüler ve daha bambaşka doğaüstü yaratıklar ele geçirdiğini bilmeden ağabeyinin yolladığını zannettiği Pandemonium Kulübü'nde çalışan Kara Kardeşlerin ağına düşer.Çünkü Tessa,ender bulunan bir yeteneğe sahiptir.İsteği zaman bir başkasına dönüşebiliyordur.Kara Kardeşler'in bu yeteneğin gelişmesini sağlama çabaları ise Kulübün yöneticisi Magister'ın bu yeteneği,gücü ele geçirmek istemesidir. Ve sonra karşımıza kahramanlar çıkıyor ! Tessa'nın kurtarılmasını sağlayan Gölgeavcısı Will Herondale ile kitabın içine gömülüyoruz. :D 

     Will fırtınasına hazır olun derim.Karakterlere takıntı olma gibi bir huyunuz varsa listeye Will'de eklenmiş olur.Kitaptaki olaylar 1870'li yılların Londra'sında geçiyor.Kardeşi Nate'in daveti için New York'dan Londra'ya gelen Tessa'nın hayatı birden değişiyor.Henüz yeni yeteneğini farkına vardığında Will'le karşılaşıyor ve olaylar o zaman başlıyor.Sırlar,aşklar,yetenekler,ihanetler...Hepsi arka arkaya okuyucuya sürükleyici bir şekilde sunulmuş.Tabi bazen öyle eğlenceli,komik ve esprili sahneler oluyor ki...bir an kitabı elinizden bırakıp gülmeye devam ediyorsunuz. (Şahsen Will'in çoğu sahnesinde gülmekten yorulmuşluğum bile var) Kitaptaki tek dikkat çeken karakter Will değil.James Carstairs yani Jem'de olayların çoğunda sizi güldüren bazen hüzündüren bir karakter.Hüzündürüyor çünkü kendisi hasta.Nedenini öğrenmek istiyorsanız kitaba gömülün derim.Acıklı bir hikayeydi.Ayrıca Will ve Jem kardeş gibiler.Hatta kardeşten de öte.Küçüklüklerinden beri birbirlerini tanıyorlar.Bu yüzden aşk üçgeni daha da işkenceli bir hale geliyor.
   Kitabı 2.defa okuduğum zaman olayları daha çok kavradım.Ama dediğim gibi bu kitabı okumadan önce Ölümcül Oyuncaklar serisini okuyun.Sonuçta Cehennem Makineleri onun yan serisi.
     Cassandra'nın eserlerindeki en belirgin özellik ise hem karakterlerine hemde okuyucularına işkence etmesi.Okurken kendinizden geçiyorsunuz.O yüzden bu kitabın sonunu mutlu beklemeyin.Dudaklarınızı,tırnaklarınızı kemirttirecek bir şekilde bitiyor.

Kitapların orijinal kapakları.Seri 3 kitaptan oluşuyor.Kapaklardaki kişiler sırasıyla ; Will | Jem | Tessa

Şanslısınız ki benim gibi 1.5 sene diğer kitap için beklemeyeceksiniz.2. kitap Mekanik Prens ülkemizde çıkmış durumda.Serinin son kitabı olan Mekanik Prenses ise yurt dışında satışa çıktı,okudular ve okuyucular binbir türlü ruh haline girdiler.Biz mi ? Biz ise Artemis Yayınlarını sabırla bekliyoruz.Tek dileğimiz yaz bitmeden kitabın çıkması.

    Bu arada.Bu olaylar sadece bir başlangıç.Ayılıp,bayıldığım Mekanik Prens'in uzun uzun inceleme yazısı için avuçlarım kaşınıyor.Umarım Cassandra Clare'in büyülü hayal dünyasına adım atarsınız.Çünkü gerçekten tadılması gereken bir dünyası var. (Kıskançlıktan çatladı.)

---

Kitaplığımdan Mekanik Melek'i elime sık sık almama sebep olan replikler ;


"Bu kitapta aradığın her şeyi bulabilirsin.Kim olduğumuzu, tarihçemiz ve hatta senin gibi Aşağıdünyalılar'la ilgili pek çok şey bu kitapta yazıyor." Will'in yüz ifadesi ciddileşti. "Ama kitaba iyi bakmaya özen göster.Altı yüz yıllık bir kitap ve elimizdeki tek kopya.Onu kaybetmenin veya ona zarar vermenin cezası ölümdür."
Tessa sanki alev almış gibi, kitabı kendinden uzaklaştırdı."Ciddi olamazsın."
"Haklısın, ciddi değilim." Will merdivenlerden aşağı atladı ve kızın önüne kondu. "Söylediğim her şeye inanıyorsun.Sence çok güvenilir birine mi benziyorum yoksa gerçekten saf mısın ?"

|-|-|-|-|-|-|-|

Jem gitmemesini istercesine kıza baktı. "Gitmek zorunda mısın ? Kalıp benim koruyucu melekliğimi yapabileceğini ummuştum ama gitmen gerekiyorsa gitmelisin."
"Ben kalırım."dedi Will huysuz bir sesle.Tessa'nın boşalttığı koltuğa geçti."Ben de koruyucu meleklik yapabilirim."
"Hiç de meleğe benzemiyorsun.Ayrıca sana bakmak,Tessa'ya bakmak kadar hoş değil." Jem gözlerini kapatıp başını yastığa koydu.
"Ne kadar kabasın.Pek çokları,bana bakmanın güneşe bakmak gibi olduğunu söyler."
Jem'in gözleri hala kapalıydı. "Baş ağrısı yaptığını kastetmişlerse haklılar." | Devamı gelecek.

Sevgiler,öpücükler ; Jane



21 yorum:

  1. Seri hakkında bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Okumak için sabırsızlanıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Will'e bitiyorum :D Will'in olduğu sahnelerde Andrew Dennis Biersack'i gözümün önüne getiriyorum.Filmi çekilecekse de eğer kesinlikle Andrew oynamalı bence :) ya bi de ben ölümcül oyuncaklarda Düşmüş Melekler Şehrinde geçtim.ama onu okumadan önce mekanik meleği okumak gerekiyormuş.Cassandra Clare öyle demiş duyumlarıma göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu kim diyor bunu ? Ben öyle bir şey duymadım, sorun bende mi ? :D Valla ben her iki seriyi de kafama göre okudum. Ve değişen bi şey olmadı. Kafana göre takıl derim. :D

      Sil
    2. Ben camlar sehrini bitirdikten sonra mekanik melegi,ondan sonra dusmus melekler sehrini,sonra mekanik prensi,simdi de kayip ruhlar sehrini okuyorum.bi ondan bi bundan gidiyorum :D will'e mekanik prenste cok acidim ya.jem'e de nedense isinamadim.kahip ruhlar sehrine de daha yebi basladim.jace'i kurtarsalar bari.icime dert oldu.jace'le will'in akrabaligi cok sevindirdi beni :D yalniz bu ikisi gibi karakterleri sevsem de eger onlar gibi sevgilim olsaydi yeminle dove dove oldururdum :D

      Sil
  3. Gerçekten çok bilgilendirici bir yazı. Aradığım bütün bilgileri buldum. Bende ölümcül oyuncaklar serisi bitecek diye üzülüyordum. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. alıp almamak konusuna kararsızdım ama sanırım önce ölümcül oyuncaklar serisini okumam gerek bunu öğrenmem iyi oldu çok tesekkürler :)

    http://kitaplarvebulutlar.blogspot.com.tr

    bloguma bir göz atarsan çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  5. bu serİyi bize tanıttığın için teşekkürler ben de ölümcül oyuncaklar serisini okuyorum bitirince cehennem makinelerini okumaya başlayacağım :D

    YanıtlaSil
  6. mekanik melek kitabi daha satilmiyor mu ben bulamiyorum

    YanıtlaSil
  7. Herkes Will'e tapmasına rağmen nedense ben Jem'e tapıyorum. Tanrım çok mükemmel ve bilmiyorum seri boyunca Tessa bazen sinirimi bozdu çünkü hem Jem'i kırdı hem Will'i ama son kitapta da dediği gibi Will'i o kadar sevmese Jem'i o kadar sevemez, Jem'i o kadar sevmeseydi de Will'i o kadar sevemezdi... Yani sonuç olarak mükemmel! Açıkçası Ölümcül Oyuncaklardan daha çok sevdiğim gerçeği var devamı olsa okunurdu...

    YanıtlaSil
  8. Senin yorumlarına bayılıyorum ya:)

    YanıtlaSil
  9. Senin yorumlarına bayılıyorum ya:)

    YanıtlaSil
  10. çok güzel bir yazı olmuş diğerlerini de hemen okumak istiyoruum :)

    YanıtlaSil
  11. Sana daha önce Cassandra clare in kitaplarını ne sırayla okumam gerektiğini sorduğumda bana bu seriden başla demiştin ama ben ölümcül oyuncaklardan başladım 😁 daha iyi mi oldu kötü mü oldu bilemiyorum açıkçası ama orda buradaki karakterlerin şimdiki hallerini okuduğumda sonlarının nasıl olduğuna dair tahminler yürüttüm büyük ihtimalle de doğru. Serinin üç kitabını da birden alıp yks ye çalışırken arada okuyacağım Cassandra nın yazım tarzı cidden kafa şişirmiyor. Çok da merak ediyorum özellikle herkesin bahsettiği will nasıl birisi falan diye bakalım nasıl olacak

    YanıtlaSil
  12. Ölümcül oyuncakların sonn kitabında simon vampir gücünü kaybediyordu ve henüz bu seriye başlmadım. Burada da Ölümcül Oyuncaklar tayfasından bahsediiyor mu?

    YanıtlaSil
  13. Cehennem meleklerini okumadan önce illa ölümcül oyuncakları okumamız şart mı
    Ben sadece cehennem melekkerini okumak istiyorum ölümcül oyuncakları okumasam anlamam mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lütfen buna cevap verir misiniz

      Sil
    2. Nasıl istersen aslında. Ben her zaman ilk Cehennem Makinelerinin okunmasından yanayım. Sonra Ölümcül Oyuncakları okuyabilirsin. Bence okumalısın da. :) İki seri de birbirinden enfes *-*

      Sil
  14. Anlarsın da her şey en güzel şekilde ölümcül oyuncaklarda anlatılıyor, hem ölümcül oyuncaklar da çok güzel bi seri, ölümcül oyuncakları okumazdan kafan karışır hem cennet ateşi şehrinde jem ve tessa da var arada bağlar var bence ilk ölümcül oyuncakları oku :)

    YanıtlaSil
  15. Ölümcül oyuncakları bitirdikten sonra okusam sıkıntı olur mu

    YanıtlaSil