Pages

21 Mayıs 2013 Salı

Taare Zameen Par - Her Çocuk Özeldir

Taare Zameen Par - Her Çocuk Özeldir / Aamir Khan - 2007 Hint Yapımı


Galiba bundan sonra her Aamir Khan filmini gözüm kapalı izleyeceğim.Çünkü adamın her film hem çok rahat izleniliyor,sıkmıyor hemde gerçekten çok anlamlı oluyor.


    Üniversite sınavına 1 aydan az kala film izleme aşkım debreşti.Kendimi durduramıyorum bu konumda.O yüzden "Hadi bakalım.Sıradaki Hint filmi hangisi olsun ? " derken karşıma 'Her Çocuk Özeldir' filmi çıktı.Genellikle sitelerdeki film yorumlarına bakıp,ona göre hareket ederim ve bir yorum beni çok etkileyince direk filme daldım.Yorum ise şuydu ; "Adam kendini fena aşmış.Artık Hollywood filmleri gözümde sıradan duruyor." Ne kadar iddialı bir yorum değil mi ? Çünkü biliyoruz ki sinema dünyasında Hollywood ön planda ve adamlar haklarını veriyorlar.Özellikle bilim kurgu ve doğaüstü film yapımlarında.Fakat gel gelelim dram yapımlı filmler söz konusu olunca Bollywood dünyası resmen parlıyor.Özellikle Aamir Khan filmleri -onun filmlerini izlediğim için,onu varsayarak- gerçekten hayatın gereksiz gibi duran ama tüm dünyadaki insanları etkileyen konuları filmlerine yansıtıyor.Gerek 3 İdiots gerek bu film olsun insanların düşüncelerini hem yansıtıyor hemde değişmesini sağlıyor.


   Aslında 3 İdiots'la biraz bağlantılı bir filmdi.Ana konusu : "Yeteneğin ne ise onun yolundan devam et.Kendini diğerleri için feda etme." Ama bu filmin 3 İdiots'dan farkı oldukça değişik.Filmde ön planda 9-10 yaşlarında Ishaan adlı bir çocuk var.Zaten filmin ilk 1 saati çocuğun hayatını anlatıyor.Ve kesinlikle etkileyiciydi.Okuldaki yaşamı,diğer çocuklardan nasıl farklı davrandığı,ailesindeki yaşam tarzı ve aslında nasıl bir hayal gücüne sahip olduğu gösteriliyor.Hem çok eğlenceli hem çok anlamlı hemde dramdı.İzlerken bi yandan gülüyorum bi yandan gözlerim doluyor.İnsanı oldukça etkileyen bir filmdi.


      Ishaan,okuma ve yazmayı bir türlü çözemeyen bir çocuk.Yazılar gözünde dans ediyor gibi.Bu yüzden dikkati dağılıyor.Ve etrafındaki herkes sorunu aramaktan çok,çocuğun üstüne geliyorlar.Ve artık bir sonuca varamayan ailesi, onu yatılı okula yolluyorlar.Orda adam olur,akıllanır diye.Fakat Ishaan göründüğü gibi haylaz,tembel biri değil.Her çocuk gibi normal fakat bunu kimse göremiyor.Ve gittiği okulda da ortama ayak uyduramıyor aynı nedenlerden.İşte o sırada olaya Aamir Khan'ın canlandırdığı resim öğretmeni ,Ram giriyor.Adam çocuklara karşı oldukça sevgili ,yardımsever ve çok ilgili biri. Daha ilk dersten tüm öğrencilerin ilgisini,dikkatini çekiyor.Ama Ishaan artık hayata küsmüş durumda.Ne yaparlarsa yapsın konuşmuyor,bir etkinliğe katılmıyor ve en önemlisi yeteneğini devam ettirmiyor ; resim yapmak. Ram bunun nedeni öğrenmek için çocuğun ailesiyle görüşüyor ve aslında sorunu çözüyor.Çünkü kendiside daha önce aynı sorunla karşılaşmış ; Disleksi hastalığı.Bundan sonrası gerçekten izlenilmesi gerekir.Olayları çok çok güzel ve anlamlı bir şekilde anlatılmış.

Filmde,resim öğretmeni Ram'in,Ishaan'ın resmini çizdiği portre

   Aamir Khan'a bir kere daha hayran kaldım.Bu filmin hem yapımcısı hem yönetmeni hemde oyuncusu.Ve düşük bir bütçe ile çekmesine rağmen Amerikan filmlerini sollamış durumda.Ve bu filmde eğitim sistemi eleştirisini çok güzel bir şekilde yansıtmış.Her aile izlemeli diyorum.
    Ishaan'ı oynayan Darsheel Safary ise gerçekten yaşına göre mükemmel bir oyunculuk sergilemiş.Dişleriyle,sevimliliğiyle filmde baya ilgi görüyor. :D Geleceğin Aamir Khan'ı diyorum, o derece iyiydi.


     Son olarak...Eğer film zevkime güveniyorsanız kesinlikle izleyin derim.Film yine 3 saat sürüyor ama zaman ne ara geçiyor anlamıyorsunuz.Khan filmlerinin büyüsü bu olsa gerek. :D Şimdiden iyi izlemeler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder